Water op aarde ouder dan de zon
Een deel van het water op aarde is waarschijnlijk ouder dan de zon, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Zeker de helft van alle waterstof op onze planeet moet afkomstig zijn uit de interstellaire wolk van stof en gas waaruit uiteindelijk de zon ontstond.
26-03-2015, nu.nl
Dat betekent dat ook planeten buiten ons zonnestelsel net als de aarde overvloedig veel water kunnen bevatten.
Britse en Amerikaanse onderzoekers komen tot die conclusie in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
Tot nu toe was het onduidelijk wanneer het eerste water op aarde en andere planeten in ons zonnestelsel ontstond.
In theorie kunnen de eerste ijsdeeltjes zijn ontstaan in de interstellaire wolk waaruit de zon werd geboren, of pas later in de zogenoemde protoplanetaire schijf van rotsblokken en gassen waaruit alle andere planeten ontstonden.
De wetenschappers creërden een computermodel waarin de geboorte van ijsdeeltjes werd nagebootst in de protoplanetaire schijf.
Uit het onderzoek blijkt dat onder de omstandigheden in de protoplanetaire schijf geen ijs kan ontstaan dat op atoomniveau overeenkomt met het water op aarde.
De onderzoekers keken vooral naar de isotopen van water. Het water op aarde heeft relatief veel zware deuteriumisotopen. Het waterstof dat in de computersimulatie ontstond, bevatte minder van deze isotopen.
Dat betekent volgens de onderzoekers dat een groot deel van al het waterstof op aarde al moet dateren van voor het ontstaan van de zon.
De bevindingen suggereren ook dat er waarschijnlijk veel planeten zijn te vinden met veel water.
"Door de afkomst van het water op aarde te identificeren, kunnen we zien dat de manier waarop ons zonnestelsel is ontstaan niet uniek is en dat ook exoplaneten kunnen zijn ontstaan in omgevingen met veel water", verklaart hoofdonderzoeker Tim Harries op de nieuwssite van de Universiteit van Exeter.
"Daardoor is het aannemelijker dat op sommige exoplaneten de juist omstandigheden voor leven zijn geëvolueerd."