Aqua & Beans
8.4 201
Water en koffie voor bedrijf & kantoor, Aqua & Beans
Nederland staat voor watertransitie.

Nederland staat voor watertransitie.

AMSTERDAM - Nederland staat voor een 'watertransitie' waarbij consumenten worden aangespoord om hun waterverbruik te verminderen. Volgens de regering moeten Nederlanders tegen 2035 het dagelijkse drinkwaterverbruik per persoon terugbrengen van 125 liter naar slechts 100 liter. Huishoudens zijn verantwoordelijk voor bijna 75% van het totale drinkwaterverbruik in het land.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt dat Nederland in de toekomst te maken kan krijgen met watertekorten als gevolg van klimaatverandering, waterverontreiniging en bevolkingsgroei. De vraag naar drinkwater zal naar verwachting blijven stijgen, terwijl de beschikbaarheid ervan afneemt. Regionale watertekorten doen zich nu al voor en naar verwachting zullen deze de komende jaren in heel Nederland ontstaan.

Brancheorganisatie Techniek Nederland is van mening dat deze besparingen alleen mogelijk zijn met innovatieve technische maatregelen om drinkwater te besparen. Doekle Terpstra, voorzitter van de brancheorganisatie, benadrukt dat technologiebedrijven een belangrijke rol kunnen spelen in deze watertransitie en kunnen bijdragen aan het Nationaal Plan Waterbesparing. Hij benadrukt het belang van technische innovaties, zoals recirculatiedouches waarbij water wordt opgevangen, gefilterd en hergebruikt.

Bovendien zijn er zelfreinigende recyclingsystemen die huishoudelijk water hergebruiken. Terpstra verwacht ook vaker waterbesparende toiletten en vacuümtoiletten (die geen water verbruiken) tegen te komen. Daarnaast kan er veel winst worden behaald met volumestroombegrenzers, die de waterstroom door leidingen verminderen. Spoelonderbrekers in toiletten zouden ook een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren.

Technisch expert Eric van der Blom van Techniek Nederland wijst erop dat er in Nederland eenvoudige manieren zijn om het waterverbruik te verminderen. Hij benadrukt het belang van waterbesparende douchekoppen, korter douchen en het gebruik van waterbesparende kranen. Het vervangen van verouderde apparaten zoals wasmachines en vaatwassers kan ook aanzienlijke besparingen opleveren. Bovendien suggereert hij het gebruik van regenwater of grijs water voor het doorspoelen van het toilet.

  • gratis proefplaatsing
  • bel mij terug
  • vraag offerte aan
meer nieuws